Assalamualaikum.... =)

Wednesday, 21 March 2012

Perkara Yg Buat Hati Kita Busuk Atau Busuk Hati..! Ambil Perhatian!!


Salam korang....

Ciri-ciri seseorang yang telah rosak atau telah gelap atau bahasa yang selalu kita guna "BUSUK HATI". ialah bila mereka akan rasa berita BENAR itu adalah KARUT dan berita yg BURUK itu lebih SEDAP didengar. DAN mereka akan rasa TIDAK SENANG apabila BERCERITA tentang Agama..*amik kau penerangan berbelit


CIRI-CIRINYER : mereka tidak akan baca sampai habis cerita2 BAB AGAMA TAPI kalau bab Hiburan... walaupun 3 muka surat... mereka sanggup habiskan dgn tenang.

CIRI-CIRINYER JUGAK : selalu nampak yg buruk ajer kat orang lain, perkataan2 yg keluar dari mulut dia BIASANYA perkataan2 yg memburukkan orang lain. "Asal buruk ajer org lain"

CIRI-CIRINYER lagi : KALAU HATI dah gelap... Orang cerita pasal agama, dia akan cakap
"Alah... Poyolah dia ni,,, mcm bagus".

Tapi kalau Kisah-kisah GOSIP2 FITNAH2 tentang ARTIS... habis dia sebarkan dan dengar dgn penuh kusyuk dan rasa gembira dgr berita2 gosip ni.

Mari kita muhasabah diri dan lihat adakah kita ini tergolong dalam org yg BUSUK HATI. sama2 kita doa supaya hati yg Bersih tidak ditambah dgn Bintik2 Hitam yg akan buat hati jadi GELAP, KOTOR dan BUSUK.

Petikan di bawah ini saya ambil dari sebuah KITAB FADHILAT AMAL, Fadhilat Zikir Bab 2 : Kalimah Toyyibah, Hadith 7, Muka Surat 124.


4 Perkara yg merosakkan hati manusia :

-Berbahas dengan orang-orang jahil,
-Melakukan banyak dosa,
-Banyak bergaul dengan wanita yg bukan Mahram dan
-Banyak duduk bersama orang-orang yang mati. Baginda S.A.W. ditanya, "Siapakah yg dimaksudkan dgn orang yang mati?" Jawab Baginda S.A.W. "Setiap orang kaya yg menjadi sombong kerana hartanya".

kredit kepada ujang9897


***************


Siapa skip baca entri ini sah-sah kategori yang ada dalam ayat atas ni...hahaha, pergi baca balik...('',)

Sekian...Peace (~_^)v

"Anda Buat Anda Dapat"No comments:

Popular Posts

Rakyat

Iklan